yoga & meditatie

Meer over yoga

Yogi Bhajan: When you don’t go within, you go without

Eeuwenoud geheim

Volgens de geschriften is yoga duizenden jaren oud. Eeuwenlang werd de kennis in het geheim doorgegeven van meester aan leerling. 

In 1969 bracht yogi Bhajan kundalini yoga vanuit India naar Amerika omdat hij vond dat het zijn ‘plicht’ was om deze yogavorm voor iedereen toegankelijk te maken. Zodoende spreidde deze yogasoort zich uit over het Westen.

Het doel van het beoefenen van kundalini yoga en meditatie is om in contact te zijn met innerlijke stilte – samadhi

Samadhi

Samadhi is het loslaten van alle innerlijke weerstand – van alles dat verandert.
Door het beoefenen van overgave en diepe concentratie leer je om gewoonweg te ‘zijn’.
Een ervaring voorbij ruimte en tijd.

Yoga

Uiteindelijk gaat yoga maar over één ding. Dat is de ervaring zelf en dan vooral het observeren van de ervaring van het ‘zelf’.

Er zijn verschillende soorten yoga. Als je twijfelt over welke yoga je wilt gaan doen kun je beste een proefles volgen. Dan voel je snel of het bij je past. Kundalini yoga onderscheidt zich van andere soorten yoga doordat het focus aanbrengt op meditatie en zelfonderzoek.

Over kundalini yoga

De yoga van het bewustzijn.

Een specifieke combinatie van:

  • Ademhalingsoefeningen – pranayama
  • Klanken – mantras
  • Handhoudingen – mudras
  • Statische en dynamische houdingen – asana
  • Concentratie en druk op een bepaald lichaamsgebied – bandhas
  • Focus met de ogen – drishti
  • Diepe ontspanning – shivasana
  • Meditatie

Ontspanning

Een diepe ontspanning is helend.

De inspanningen die we doen, die doen we onder andere om de energie te laten stromen en te ontspannen. Daarom staat bij yoga niet de prestatie, maar juist de ervaring van zijn centraal. En, Daar hoef je niet voor te kunnen. Je kan het niet fout doen en je hoeft niet lenig te zijn. 

Kundalini energie

Ook wel levensenergie genoemd.

Dit is de energie die ligt opgeslagen aan de basis van de ruggengraat. Door beoefening komt deze energie vrij en stroomt van de basis van de ruggengraat opwaarts naar de kruin.

Over meditatie

Dat wat veranderlijk is doorzien vanuit dat wat nooit verandert.

Meditatie is een techniek om je te verbinden met je ware identiteit: de stilte – bewustzijn. Door te mediteren leer je vanuit stilte/leegte de wereld van dualiteit te doorzien. Het is een vorm van zelfonderzoek voorbij identificatie met het denken en lichaam. In de stilte die daaruit voortkomt voel je een enorme energie. Bij kundalini yoga doen we yoga om te mediteren.

Innerlijke stilte

Is zeer aangenaam en naarmate je vaker mediteert zul je het ook vaker willen ervaren.

Vanuit stilte kun je jezelf en de wereld op een manier observeren die het denken overstijgt. In de geschriften noemen ze dit ‘het wakker worden van de ziel’. Uiteindelijk brengt dit een ervaring van eenheid.

Voordelen van yoga & meditatie

Meer dan de som der delen.

Naast stilte en ontspanning brengt yoga je meer in verbinding met je emoties en je gevoelens. Je leert om blokkades los te laten en om ‘negatieve’ patronen te doorbreken. Daardoor verhoog je je mentale weerbaarheid. Deze basis geeft energie en leert je omgaan met mentale en spirituele facetten van je leven.

Inspiratie

Awaken the world.

Wil je meer weten over kundalini en effecten van meditatie? Kijk dan naar de inspirerende films van awakentheworld.

Scroll naar boven